I love Hasselt werd geselecteerd door Startit@KBC en is een feel good magazine over, voor én door Hasselaren. Ben jij een blogger of fotograaf? Laten we elkaar dan snel ontmoeten! Contacteer ons via gama@ilovenetwork.city of breng een bezoekje aan www.ilovehasselt.com

JUIST, KRACHTIG EN 10 MINUTEN, IRENE SWYN

Lieve vrienden, vorige week was een artistieke week voor ons. Na een babbel met kunstenaar Gaston Wuestenbergs in kunstzaal Onder de Toren, hebben we ook met een kunstenares gepraat over haar werk. Zij is een bijzonder mevrouw, namelijk mevrouw Irene Swyns. Samen met Gaston zit zij ook in de kunstkring ACADE art, Hasselt.

IRENE SWYN

Haar schilderijen hingen rond aan de muur van de kunstzaal. Irene doet grafisch technische zoals monotype, en ze werkt ook met Chinese inkt en linoleum. De termen waren allemaal nieuw voor ons, maar gelukkig heeft deze mevrouw het allemaal uitgelegd. Heel opvallend is dat er vele dames model waren op haar schilderijen naast een paar tekeningen van natuur. Waarom? “Ik zie liefst vormen. Daarom doe ik graag natuur of modellen. Niet zo abstracte”, zei ze.

“Het model poseert, je hebt papier en je hebt inkt en zo moet het er in tien minuten op staan. Dan hebt jij al veel getekend (geoefend) om zo handig in korte tijd een model te kunnen tekenen.

IRENE SWYN

Dat is zo, als jij uitstekend werk wilt maken, jij kan niet gommen, jij kan niets weg doen, het moet juist zijn op het moment. Het moet juist en krachtig zijn”, zei ze enthousiast.

“Wat is het boodschap van uw werk?” vroegen we. “Het mooie, het esthetische, rustgevende als je er naar kijk. Voor de rest geen grote boodschap hoor. Het is wat ik graag doe,” antwoordde ze.

Voor deze mevrouw, is tekenen zoals ademen, “Dat is iets waar ik niet zonder kan. Je voelt je goed als je het goed doet. Dat is zoals met adem, je hebt dat nodig. Dit geeft zin in het leven, kunst ook”, eindigde ze met een glimlach.

IRENE SWYN
IRENE SWYN
IRENE SWYN
IRENE SWYN
IRENE SWYN
Gaston Wuestenbergs