Give us a like and we'll keep you in the loop.

I love Hasselt werd geselecteerd door Startit@KBC en is een feel good magazine over, voor én door Hasselaren. Ben jij een blogger of fotograaf? Laten we elkaar dan snel ontmoeten! Contacteer ons via gama@ilovenetwork.city of breng een bezoekje aan www.ilovehasselt.com

WALVIS & CO zijn in Hasselt, al gezien?

Lieve vrienden, een paar weken geleden kregen wij een gratis toegangsticket voor Het Literair Museum Hasselt in Bampslaan 35. “We zullen een date met Walvis & CO gaan hebben,” dachten wij. Yep, vanaf 6 maart tot en met 2 oktober organiseert Het Literair Museum de tentoonstelling ‘Walvis & co, de illustraties van Annemarie van Haeringen’.

WALVIS & CO zijn in Hasselt, al gezien?

Om te beginnen startten we onze zoektocht in de Provinciale Bibliotheek Limburg. We zouden graag eerst het werk van Annemarie willen kennen. Snel vonden wij verschillende boeken van deze Nederlandse auteur en illustratrice. We werden direct verliefd op ‘De tuin van de walvis’, ‘De prinses met de lange haren’, ‘Sneeuwwitje breidt een monster’, ‘De parkiet, de zeemeermin en de slak’, en het hele mooie boek ‘Coco of het kleine zwarte jurkje’. De schoonheid van het werk van Annemarie is direct duidelijk; sterk verhaal, mooie boodschap en duidelijke beelden.

Een week daarna waren wij op bezoek in Het Literair Museum. Aan de muur van de ingang herkenden wij direct de tekening van het boek “De parkiet, de zeemeermin en de slak” dat vertelt over de ontstaansgeschiedenis van het geknipselde meesterwerk van de bedlegerige Henri Matisse (Franse expressionistische schilder). En aan de andere kant van de muur zagen wij de tekening van ‘Sneeuwwitje breit een monster’.

WALVIS & CO zijn in Hasselt, al gezien?
WALVIS & CO zijn in Hasselt, al gezien?

Op de eerste verdieping zagen wij vele illustraties uit haar boeken. Het was leuk om te ontdekken hoe zij als illustrator en ook als schrijver elke pagina van haar boek bedenkt en maakt. Ze tekent grote prenten met sobere en speelse tekeningen, rustige en doordachte kleurvakken vol beweging. Helder en duidelijk. Qua manier van tekenen gebruikt ze vooral aquarel, maar ook ecoline of kleurstiften en ook inkt als potlood.

Er was een interessant fragmentje over haar creatief proces te zien op een tv-scherm toen zij het boek ‘De Parkiet, de zeemeermin en de slak’, maakte. Van uit geknipte papiertje heeft Annemarie toevallig een heel eenvoudige vorm van parkiet gevonden. “… hoe eenvoudig kan het zijn, het is zo geniaal…” zei ze. Verder zagen wij verschillende tekenmaterialen die Annemarie gebruikt voor haar boeken op de zolder.

Het is de moeite waard om deze tentoonstelling te bezoeken. Zelf voor volwassenen. Het is ontspannend. Bovendien is het creatieve proces iets dat wij op het gebied van ons werk kunnen toepassen. We bewonderen hoe Annemarie ideeën bedenkt en een werk maakt. Niet alleen voor sterke verhalen maar ook de tekeningen die efficiënt en tegelijkertijd ook krachtig zijn.

WALVIS & CO zijn in Hasselt, al gezien?

Goed nieuws: voor de jonge bezoekers heeft het Literair Museum een leuk programma met kijk, lees en tekenopdrachten. Klik: www.literairmuseum.be

WALVIS & CO zijn in Hasselt, al gezien?
WALVIS & CO zijn in Hasselt, al gezien?
WALVIS & CO zijn in Hasselt, al gezien?
WALVIS & CO zijn in Hasselt, al gezien?